Pidev väsimus, peavalu, halb hingeõhk, keele paistetus või artriidi ägenemine võivad tihti olla seotud paar päeva tagasi söödud toiduga. Need on sagedased reaktsioonid mitteallergilisele ülitundlikkusele mõne toiduaine või joogi suhtes ehk toidutalumatus, mille tulemusel võivad avalduda erineva raskusastmega terviseprobleemid.
Talumatus vs allergia
Oluline on mitte segamini ajada toidutalumatust ning -allergiat. Toidutalumatuse erinevaid vorme esineb kuni 45%, toiduallergia all kannatab aga vähem kui 2% elanikkonnast. Erinevalt toiduallergiast ei ole toidutalumatus üldjuhul eluohtlik. Lisaks ilmneb allergia reeglina kohe pärast allergeeniga kokkupuutumist, toidutalumatus kujuneb välja aga pika aja jooksul.
Toidutalumatuse väljaselgitamine toimub välistamise meetodil – teatud toiduaine jäetakse menüüst mõneks ajaks välja ning uuesti tarbimisel jälgitakse, kas sümptomeid esineb või mitte. Selle väljaselgitamine võib olla aga üsna ebamugav ja võtta palju aega, sest talumatus võib avalduda mitmesuguste sümptomitena ka paar tundi või isegi kolm ööpäeva pärast vastava toiduaine tarbimist.
Kui kõrvaldada menüüst talumatust põhjustavad toidud, on üldjuhul võimalik sümptomitest vabaneda paari kuu möödudes.